« Nxs Internet

De waarheid over 5G

2020 moest het jaar van 5G worden. En dat werd het ook, maar niet op de manier waarop telecomproviders hadden gehoopt. De nieuwe generatie mobiele telecommunicatie roept in de Nederlandse samenleving de nodige weerstand op. 5G zou schadelijk zijn voor mens, milieu en - als klap op de vuurpijl - ook nog corona veroorzaken. Maar wat is daar nu daadwerkelijk van waar? Hebben we hier te maken met de toekomst van mobiele communicatie of het netwerk des doods? We gingen voor je op onderzoek uit!

Wat is 5G?

Maar first things first, een snelle opfriscursus over 5G: wat is het nu precies? 5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Het is de geüpgradede versie van voorganger 4G: het is veel sneller (1,25 Gbit per seconde om 225 Mbit (bij 4G+), kan meer data doorzetten en ook nog eens met minder vertraging (‘latentie’). Ter illustratie: bij 4G wordt data momenteel binnen 50 milliseconden verstuurd, terwijl dat bij 5G niet meer dan 1 schamele milliseconde zal zijn.

En dat is nog niet alles: 5G is ook stabieler dan al zijn voorgangers én minder belastend voor de accu van je apparaat. Dat maakt het niet alleen mogelijk om naadloos te streamen en online te gamen (zie OnlineCasinoGids.com voor enkele leuke titels), maar opent ook de deur voor talloze revolutionaire, innovatieve toepassingen.

Is 5G een gevaar voor mens en milieu?

Maar hoe zit het nu met de schadelijke effecten van 5G? Op internet en vooral social media circuleren de wildste verhalen: 5G zou vogels en bijen doden, kanker veroorzaken, de oorzaak zijn van corona en wat nog meer.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er - binnen de huidige normen - geen aanwijzingen van een schadelijk effect van 5G op onze gezondheid. Iets dat word onderstreept door onderzoeken in eigen land en het Verenigd Koninkrijk, waar de nieuwe technologie inmiddels commercieel is uitgerold.

Begin 2019 oordeelde het RIVM en het Agentschap Telecom (onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) namelijk al in een uitgebreid rapport dat 5G ‘in principe niet schadelijk is’, aangezien mensen nooit worden blootgesteld aan meer dan 5 procent van de maximaal toegestane straling. De Britse toezichthouder OfCom kwam zelfs niet verder dan 1,5 procent van de toegestane limiet.

En hoe zit het dan met natuur en milieu? Ook die hoeven niet te vrezen voor schade. Althans, er is ook hier - tot vandaag de dag - geen onomstotelijk bewijs gevonden dat 5G schadelijk is. Eén langdurig onderzoek van het Amerikaanse National Toxicology Program (NTP) vond in 2018 aanwijzingen dat 2G- en 3G-straling bij mannelijke ratten kanker veroorzaakt, maar kon dit niet definitief bewijzen. Het kan dus ook gewoon puur toeval zijn geweest.

En over 5G als bron van het coronavirus, zoals op internet her en der wordt gesuggereerd, zullen we het maar helemaal niet hebben. Dat is echt pure lariekoek.

17 Feb 2021